Isnin, 14 Mei 2012

Segmen 2 : 6 perkara tentang saya..

klik banner kalau nak join

6 perkara tentang saya

1.Sukakan Buku

 Tidak dinafikan kalau imantizz_truper masuk mana2 kedai buku tak kira lah Hasani Bookstore ka ( ada dekat Sungai Petani,Kedah ),Popular ka,mesti tak duduk sekejap.Tambah2 kalau ada adik Uni.Kami hantu buku.Dari satu rak,ke satu rak imantizz_truper akan singgah.Wajib bermula dengan rak buku2 agama,lepas tu rak novel dan akhir sekali rak majalah..( nak intai majalah Solusi dan Perajurit ).Kalau novel tu,dok mencari novel karya pasangan novelis secocok,Ustazah Fatimah dan Dr. Farhan serta novel Hilal Asyraf.Kadang-kadang ja tengok novel cinta-cinta nie.

2.Tak suka marah orang,dan tak suka kena marah

 imantizz_truper tak suka marah orang.Kalau marah,mesti rasa nak nangis.Bukan apa,rasa kesian pulak dekat orang imantizz_truper marah tu.Dulu,masa adik imantizz_truper sekolah rendah,imantizz_truper selalu marah2 dia walaupun kesalahan dia kecik teramat sangat.dan bila fikir balik,' ya Allah,kesian dekat adik aku..patutnya aku kena bersyukur ada adik macam dia..kalau tak ada adik,sapa lah nak tolong masak dekat aku..dah la adik lelaki,bukan semua orang ada adik macam aku'.Sejak hari tu,imantizz_truper tak marah2 adik dah...kesian dekat dia...

3. Sukakan arnab

 Arnab...i really love it!!! imantizz_truper sukakan arnab sejak my abi belikan arnab waktu imantizz_truper darjah 6.Pertama kali bela arnab tu.Mata merah dan badan putih gebu.Sebelum tu asyik tengok my ummi bela lembu ja.My abi belikan arnab sepasang,sekor jantan,sekor betina.Adik imantizz_truper dapat arnab yang jantan,nama Comel.Arnab imantizz_truper nama apa ntah..dah lupa..huhuhu..Putih kot..tapi,sekarang arnab tu dah tak ada.Bila imantizz_truper nak bela arnab,my ummi tak bagi.Mungkin my ummi takut tak ada sapa nak jaga arnab tu kalau imantizz_truper sambung studi bulan 9 nie..emmm...arnab nie comel,diam.Kalau peluk arnab nie,gebu ja rasa...best!! hahaha

4.Sensitif

 budak yang kuat menangis.Kalau sedih sikit,mesti nangis.Kena marah sikit,air mata dah meleleh macam air terjun Titi Hayun.Kalau tension,mesti nangis.Kalau rindu dekat my ummi dan abi,nangis..hai,keja menangis ja.Dalam seminggu kalau tak nangis,memang imantizz_truper sakit.Tapi,menangis bukan bermakna imantizz_truper lemah.Menangis kan salah satu cara nak kuatkan hati.Kalau menangis,mesti imantizz_truper akan cakap dengan nanai gegirl....buat macam nanai tu faham..( nanai adalah patung kura-kura yanag berwarna pink )

5.Suka sejarah

 imantizz_truper memang sukakan sejarah..apa2 saja yang berkaitan dengan sejarah..tapi sejarah tak pernah dapat A pun...hahaha...tak tau kenapa,kalau baca buku sejarah,mesti tak ngantuk dan bertambah celik lagi ada la...hehehe...lain la kalau bagi buku math...conform dah sampai Aberdeen...( pengaruh novel 5 tahun 5 bulan )...cadang nak pi muzium tentera dekat Pulau Pinang..

6.Sukakan warna ungu dan lavender

 haruman lavender memang memikat hati..haa...heaven~....dulu,imantizz_truper tak berapa suka warna ungu tapi sejak pemilik hati sukakan warna ungu,imantizz_truper pun dah mula sukakannya....cute warna ungu nie...bukan pengaruh Dingin Lavenda tau? hahaha..

Itu saja..harap adik Uni boleh join sekali..berkongsi untuk ukhuwah muslimah sejagat...hehehe




28 ulasan:

  1. salam..thanks sudi join...
    wah kina un suka bace novel...
    hilal azry..
    penah bace buku dye..
    ummm..xp lupa dah tajuknye...
    pasal bola tampar...
    sangat menarik dan banyak nasihat dan tauladan...

    ummm...
    kina kurang dengan sejarah .
    xp law sejarah zaman nabi kina suka..hehehe

    done follow blog awak:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam...hilal asyraf la..banyak buku2 tulisan karya Hilal Asyraf...

      terima kasih,salam ukhuwah...

      Padam
  2. Hasani Bookstore Sg. Petani? Wah, best2. Suka gak pi Hasani Bookstore sebab bapak saya selalu gi beli buku kat situ, orang dah kenal, and boleh borong banyak buku n murah. Salam ukhuwah. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya ka? bestnya kalau boleh pi borong buku2 banyak2..hehehe...

      salam ukhuwah...

      Padam
  3. salam sahabat . Eme pun suka baca buku, amat sensitip. Hehe :]

    http://emeliena.blogspot.com/2012/05/segmen-26-perkara-tentang-saya.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam ukhuwah...saya dah follow awak...

      Padam
  4. suka kaler ungu juga ^^ hehe :)

    jum baca tentang saya pulak kalau sudi
    http://schaaalhassan.blogspot.com/2012/05/segmen-2-6-pekara-tentang-saya.html

    BalasPadam
  5. biasalah gadis2 ayu cm kita niey suma snsitif..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hati gadis2 melayu yg cute2 memang lembut dan sensitif...kita kan org Timur..hehehe

      Padam
  6. Datang dari segmen yang sama

    http://ciffahmimalomuchacha.blogspot.com/2012/05/segmen-2-6-perkara-tentang-saya.html

    BalasPadam
  7. dari segmen yg sama.. happy blogging...

    http://princessdiaryme.blogspot.com/2012/05/segmen-2-6-perkara-tentang-saya.html

    no 1, 4 dgn 6 tu sama lah... hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya k? boleh jadi kawan blogger nie....salam ukhuwah...

      Padam
  8. saya pon suka sejarah ! ! !
    alhamdulillah, masa spm dapat jugak A+ walaupun susah heheh
    dari segmen sama :)

    BalasPadam
  9. dtg dari segmen yang sama. follow sini. 44. give me 1. same kite. ;)

    http://farizafairuz.blogspot.com/2012/05/segmen-2-6-perkara-tentang-saya.html

    BalasPadam
  10. Han tak suka arnab sebab pernah kena gigit ;D Han suka sejarah luar negara berbanding fakta sejarah Malaysia (:

    segmen sama ; http://doubleydv.blogspot.com/2012/06/segmen-26-pekara-tentang-saya.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. arnab yg gigit tu mesti arnab yg tengah bad mood....sejarah luar macam sejarah Jepun,China best....tapi kita rakyat Malaysia,wajib faham sejarah negara kita....sejarah negara lagi best!

      Padam
  11. Saya pun suka arnab, comel sgt2 >.<

    http://lystra-lily.blogspot.com/2012/06/segmen-26-pekara-tentang-saya.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. arnab memang comel...macam kucing jugak...hehehe

      Padam
  12. salam ukhwah..dari segmen yang sama insyaAllah..

    http://setanggi-permata.blogspot.com/2012/06/segmen-26-pekara-tentang-saya.html

    saya pon sukakan bulu.. ^^.. saya follow awak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun dah follow awak....binatang yg berbulu gebu mcama arnab dengan kucing memang comel dan raai yg sukakannya...cinptaan Allah yg sempurna..

      Padam
  13. no 1,2 n 6 kita sama...(^_^)

    dari segmen yg sama.. jom kenal2..

    http://sweetylikecandycan.blogspot.com/2012/06/segmen-2-6-pekara-tentang-saya.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. ungu sangat comel!!!! saya dah follow awak...

      Padam
  14. maaf lambat blogwalk
    saya dari segmen yang sama
    http://sayacikamal.blogspot.com/2012/06/segmen-2-6-perkara-tentang-saya.html
    btw, saya follow sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak apa..saya pun baru follow awak...

      salam ukhuwah

      Padam

Nak Hadiah ?