Khamis, 6 Disember 2012

Segmen Siapa Paling Jujur


klik banner untuk join!

imantizz join segmen nie sebab nampak 'lain dari yang lain'..jawab soalan dengan jujur dan dengan hati yg putih lagi tulus...hehehe

Soalan-soalannya...

  1. apa akan you buat kalau tiba-tiba ada budak kecik tumpahkan kuah kari kat baju paling you sayang:
" cari sabun dan basuh..kalau kotoran tu hilang jugak,balik sambung basuh dekat rumah..nak marah budak tu pun tak guna sebab budak tu kecik lagi dan benda dah nak jadi kot.."


     2.  pernah tak you terkentut kuat sampai ada orang dengar :

" pernah..orang yg dengar tu mak dgn kakak...dan dgn spontan mak cakap,' anak dara tak senonoh'...hahahaha"

     3.   pernah tak you korek hidung tiba tiba ada orang perasan :

" tak pernah sebab selalu korek hidung dalam bilik air...hehehe "

     4. bila kali terakhir you menangis ? sertakan bila masanya tu dan sebab apa :

" tarikh 4/12..dalam pukul 8 hingga 9 malam..waktu tengok cita Adam Hawa yg sepupu bagi..sedih sangat tengok 'part' Ain nangis time dia kena nikah dengan Am..memang 'banjir'...^_^  "

    5. mase kecik kecik , ape budak budak sebaye you selalu ejek you :

" emm,'heran'...dia cuba gandingan kawan sekelas dia dgn imantizz...nama kawan dia 'heran'..dan bila dia nampak imantizz,dia akan ejek imantizz dgn nama 'heran'.."

    6. berapa berat badan you sekarang :

" dalam 48 kg..rasanya la...hehehe..kalau lagi rendah,lagi ok sebab sekarang imantizz suka makan...hehehe"

    7. ape you akan buat kalau you tengah marah gilaa :

" nangis..hahahaha..imantizz akan nangis kalau marah tersangat2 marah...paling best nangis sampai kelopak mata bengkak..^_^ "

    8. matapelajaran paling k.o masa sekolah :

" matematik..>_<...ekonomi pun k.o jugak waktu f.6..cikgu cakap imantizz fobia dengan nombor..memang pun,hahahaha "

    9. adakah you pernah bergaduh masa sekolah dulu sampai bertekak memaki mengherdik musuh you . ceritakan :

" tak ada...cuma imantizz pernah dibaling batu masa darjah 5 sampai mulut berdarah dan kepala benjol time nak balik rumah..budak sekampung yg buat...imantizz tak tau apa yg imantizz buat pada dia sampai dia baling batu pada imantizz..sadis gila...huhuhu...balik rumah ja,terus mak imantizz pi rumah budak tu dan budak tu kena tampar dgn tok dia..bila imantizz masuk f.1 ja,terus imantizz belajar taekwondo sebab imantizz tak mau kena buli lagi..sapa buli,imantizz bagi 'flying kick' la..ada berani??? hahaha "

   10. orang pertama you jatuh hati masa sekolah rendah dan mase darjah berapa(tak perlu letak nama) :

" waktu darjah 6..cinta pandang pertama budak nak menggatai...imantizz berkenan pun sebab pangkal nama dia sama dgn nama imantizz..=_="...

   11. you pertama kali couple masa umur berapa :

" masa umur 17 tahun..tapi waktu tu bodoh2 lagi..waktu tu cakap ja couple tapi imantizz tak hairan sangat..sampai 'si dia' terluka kot...huhuhu..habis SPM,baru faham dan fokus pada 'si dia'..hehehe"

   12. berapa lame you penah kapel dgn seseorang dan tahun bila : 

" couple sampai sekarang kot...dari tahun 2009 sampai sekarang..^_^ "

   13. last you putus sebab apa :

" masalah dalaman..seminggu ja putus tapi dalam waktu putus tu,kami masih berhubung  dan dalam minggu tu jugak banyak benda buruk yg jadi pada imantizz..nangis tiap2 hari kot...huhuhuhu..tapi lepas tu kami bersama balik..walaupun bersama balik tapi kami macam orang asing..dan lepas beberapa bulan,baru hubungan kami jernih.."

   14. adakah you pernah buat your mother menangis dan kenapa :

" entah la...tak kot..mak tak pernah tunjukkan kesedihan pada imantizz dan adik beradik lain..muka mak senyum dan garang memanjang ja...hahahaha "

  15. bila dok sorang sorang , ape mesti you buat :

" peluk nanai gegirl ( patung kura2 warna pink kesayangan ),telinga sebelah kiri disumbat dgn 'earphone',dan fikir perancangan jangka masa pendek dan jangka masa panjang.."

   16. keputusan upsr you :

" 2A,3B..time jawab UPSR,imantizz demam..3 hari sebelum exam,imantizz muntah dekat kelas time tuisyen dan kawan sekelas merangkap sepupu buah hati imantizz yg bersihkan...kesian dekat dia..tapi yg paling imantizz kesiankan,mak ayah terpaksa bawak imantizz pi klinik pukul 11 malam sebab demam makin teruk..huhuhuhu "

     17. you nak kawen masa umur berapa dan kenapa :

" umur 23 tahun sebab mak dgn kakak kahwin waktu umur tu..tapi rasanya kena 'up'kan jadi 25 tahun kot sebab imantizz nak kejar cita2 dgn impian dulu..^_^ "

     18. you selalu berangan tentang ape :

" nak lepak dekat pantai dengan suami sambil tengok 'sunset'..hahaha...nak tinggal dalam rumah yg lanskap dia ala2 Jepun,siap dgn pintu gelongsor segala bagai dan akan ada anak banyak2..terutama sekali anak perempuan...hahahaha "

    19. perkara yang you paling tak suka tapi ia selalu berlaku dalam hidup you :

" selalu gagal dan apa yg imantizz inginkan,tak pernah tercapai...tapi tak apa,Allah rencanakan sesuatu yg lebih baik untuk imantizz..imantizz redha ja dan fikir positif..dan kalau boleh berusaha utk ubah,imantizz akan cuba..hehehe "  

   20. perkara paling you suka tapi pernah berlaku sekali je dalam hidup you :

" bela seekor arnab...imantizz suka arnab dan pertama kali bela waktu imantizz darjah 6..oleh sebab nak exam,ayah bg arnab tu dekat kawan ayah,takut imantizz tak tumpu pada exam..sekali ja imantizz lalui..huhuhu.."

  21. blogger yang paling you suka dan sebab ape you suka dia :

" Kak Ana Suzana...dia comel sangat2...walaupun ank dah 3 orang,tapi badan dia kecik dan dia pandai masak..hehehe "

  22. sesuatu yang you tak suka bila blogwalking :

" terjumpa gambar2 yg sadis,menakutkan dan 18sx yg blogger letak...takut kot! huhuhuhu.."

  23. mase tahun bila you pertama kali buat facebook dan apa yang buat you terasa nak buat facebook :

" tahun 2010..entah..rasanya tak ada perasaan nak buat fb..mungkin sebab kawan yg ajak buat..tapi fb tu dah ditutup secara rasmi bulan Feb tahun lepas sebab rasanya banyak masalah bila imantizz fb..mungkin sebab imantizz tak boleh kawal pergaulan.."

  24. you selalu bangun tidur pukul berapa :

" pukul 6 pg atau 6 lebih..kira bg sempat nak solat Subuh..kalau waktu 'ABC',terlajak sampai pukul 7 pg jugak..hehehe..sampai pukul 7 ja..tak boleh lebih..hehehehe..apapun,sekarang imantizz tengah usahakan diri nak ajar diri bangun pukul 5 pg tapi selalu bangun pukul 3 atau 4 pg yg buat imantizz sambung tido balik..hehehe "

  25. kritikan terhadap blog saya :

" blog awak comel,kemas tapi lebih baik kalau blog awak 'ringan'...loading cepat..mesti bertambah cute..hehehe"

aduh..penat..hehehehe..semua yang imantizz merapu tu memang imantizz pernah lalui dan semua tu tak tipu...heheheh...

sapa yg nak join,join lah ya? boleh kita baca cita2 meanrik peserta segmen..mesti pelbagai lagi..

imantizz nak tag....cik Edo...

itu sahaja..^_^ 

Rabu, 28 November 2012

# Indah Tanpa Kata 11 #


bila tengok gambar nie,serius imantizz ingat dekat mak...nak tau sebab apa? Sebab mak imantizz dah bagitau awal2 dekat imantizz,time imantizz nikah nanti,mak nak imantizz pakai jubah,macam pengantin dalam gambar tu...hehehehe..

lambat lagi imantizz nak kahwin..=_="

Sabtu, 24 November 2012

Segmen Kenal-kenal Bersama Aisyah Humaira'


klik banner untuk join! Sampai Ahad,25/11/2012,pukul 10 malam...

Assalamualaikum semua.Malam hujung minggu nie rasanya macam best pulak join segmen.Dengan sejuk2 hujan yang masih bersisa petang tadi,kipas pulak bukak 'volume' 3..memang heaven sangat2...^_^..

Sebenarnya semalam lagi imantizz tengok banner segmen yang Puan Niera buat nie tapi terasa tak ada 'mood' pulak nak menaip.Tapi,malam nie,'bersemangat' pulak nak join...hehehehe..( sori,puan penganjur segmen...hehehehe )

Segmen yang 'simple' dan 'cute' nie nak sesiapa yang join bagitau pasal diri.Senang kan? ( tiru iklan Softlan..hehehe ).Apapun  puan penganjur segmen,imantizz 'silent reader' blog awak...tapi jarang nak komen sebab imantizz selalu jalan2 blog awak..^_^

Tentang Saya

Nama yang sebenar-benarnya imantizz  ++ Siti Zakiah Bt Abd Rasid..

( tok su,orang yg sambut imantizz yang cadangkan nama tu..asalnya nak letak nama yang sama pangkal dengan nama ayah,bagi seragam semua adik beradik,tapi mak dah letak nama yang macam dekat atas tu...hehehehe )

Umur ++ tarikh 12 Julai lepas imantizz dah masuk 20 tahun..( kita sebaya,puan penganjur segmen...^_^ )

Tempat lahir a.k.a tempat selalu dirindui setiap masa ++ Pendang,Kedah...( sapa tak tau,cari sendiri..haha)

Asal usul Nama Blog ++ Perjalanan Hidupku 

( sebelum nie nama blog " Atas Nama Cinta' sebab imantizz suka sangat novel Ayat-Ayat Cinta karya Habiburrahman El-Shirazy tapi dah ditukarkan ke ' Perjalanan Hidupku' sebab rasanya tajuk tu lebih 'masuk' dengan imantizz...hehehe )

Status imantizz ++ masih bujang,belum berkahwin...tapi akan berkahwin,akan datang,insya-Allah...hahahaha

( mak tak bagi lagi...mak takut tak ada geng nak kluar bershopping kot...hahahaha...lagipun sekarang imantizz anak perempuan bongsu mak ayah..^_^ ) tapi hati sudah dimiliki oleh seseorang...^_^

Pelajaran ++ bersekolah dan ambil peperiksaan penting ( PMR,SPM,STPM ) di 3 buah sekolah yang berbeza dan berbeza daerah...
  • imantizz pelajar kelas aliran agama dan ambil peperiksaan PMR di SMK Syed Ibrahim,Pendang..sekolah nie dekat dengan rumah..
  • lepas tu ambik SPM di SM Teknik Sungai Petani 2 sebagai pelajar kursus Perkhidmatan Perkembangan Kanak-kanak,waktu nie pertama kali duduk hostel...=_="..
  • dan akhir sekali,ambil STPM di SMK Ibrahim,Sungai Petani sebagai pelajar aliran Sastera..terpaksa belajar menghadap buku ja padahal sebelum nie belajar teori dan amali tapi belajar Sejarah yang ada 4 buah buku ( Sejarah Malaysia,Sejarah Asia,Sejarah Islam dan Sejarah Tamadun Dunia ) sangat2 best...^_^.
Sekarang imantizz menunggu masa untuk sambung pengajian sambil menunggu jawapan panggilan kerja..insya-Allah..

Itu saja.Salam ukhuwah,puan Niera...^_^.Moga kita dapat eratkan hubungan silaturrahim..

Selasa, 20 November 2012

Keajaiban Ciptaan Allah.. ^_^


gebu3...


err???


hai mata bulat!


upin dan ipin versi kucing...^_^


super duper gebu2..

Comel kan? Nie la keajaiban Allah yang menciptakan kucing-kucing comel..imantizz sebenarnya 'kureng' sikit nak main dengan kucing nie sebab takut kucing mencakar.Mak ayah pun tak pernah bela kucing nie...m.cik2 pun kureng jugak dengan kucing nie.Bila disoal siasat dan diselidik,rupa2nya ahli keluarga sebelah mak ada sejarah silam dengan haiwan bernama kucing ni.Keluarga kami cuba boleh bela lembu dan arnab ja.

Tapi,imantizz lebih suka tengok kerbau.Kalau jumpa kerbau,mata tak berkelip tengok haiwan yang suka berkubang tu..

 hai...hehehe...

Apapun,setakat nie imantizz sukakan binatang yang comel dan gebu nie....


mata bercelak...hahahaha...

p/s : hari nie tak keja...sebab tu,keja hari nie mengadap laptop ja...

Isnin, 19 November 2012

Ini Semua Takdir...

Assalamualaikum semua..( entri ini menggunakan ganti nama 'aku' )



jalan depan rumah

Akhirnya,selepas seminggu,aku kembali menjengah dunia maya nie.Dah seminggu aku tak 'on' laptop,b.band a.k.a berukband ( abg aku yg bagi nama..^_^ ).Hobi terbaru aku lepas tak menghadap skrin laptop adalah BASUH BAJU.

Setiap masa aku basuh baju.Pagi,petang,waktu Maghrib,pendek kata,setiap masa lah,minah Jepun warganegara Malaysia a.k.a mesin basuh Khind tu dok berputar ja.Seluar sehelai pun aku basuh.Dan aku rasa,tauke sabun BioZip tu mesti senyum sampai ke telinga ja sebab hujung bulan nie aku akan 'angkat' lagi sebungkus sabun serbuk berplastik biru keluar dari kedai dkat pekan Pendang yang ada 'cashier' yang muka sebijik macam Hafiz Hamidun tu.Serius,muka sebijik gila sampai aku jadi 'bisu tak terkata apa-apa'...hahahaha.tapi,aku tak boleh tengok lama-lama dan aku pun tak hingin nak tengok dia lama sebab dia 'klon' Hafiz Hamidun ja,bukan Hafiz Hamidun.Lagipun,aku kan dah ada 'pengarang surat cinta, jantung pisang hati aku'...hehehehe

Sebenarnya,aku nak cita pasai kamikaze aku.Alhamdulillah,kamikaze aku berjalan dngan lancar tapi pengakhiran tak seindah cita Ombak Rindu.Pengakhirannya macam cita Detective Conan.Dah lama aku tak buat kamikaze nie.Bagi aku,kamikaze yang aku buat,aku menyampaikan hasrat kepada seseorang dengan 'berani'nya.Dan untuk kamikaze yang baru aku buat nie,aku menghulurkan pertanyaan kepada seseorang dan selepas 'seseorang' itu membalas jawapan,aku akan sampaikan keputusan jawapan tu pada 'seseorang' yang lain.Kiranya macam orang tengah la..

Memang gementar buat benda macam nie tapi aku kuatkan semangat.Walaupun aku cuma orang tengah,tapi aku pun nak tahu jugak apa jawapan bg setiap persoalan tu.Jadi,aku tempis segala benda yang ganggu hati aku,dan aku tebalkan hati,kuatkan iman,sabar sebab aku yakin,aku akan dapat jawapannya.

Dan,alhamdulillah,aku dah dapat jawapannya.Macam yang aku kata tadi,jawapannya macam Detective Conan.Negatif.Hati aku terkilan jugak tapi mungkin nie takdir,just terima ja.Allah dah rancang semua nie untuk kita dan pasti ada hikmah.

Hati aku mungkin terkilan sikit sebab dulu,aku buat kamikaze,jawapannya positif.Tapi,sebelum aku dapat jawapan positif,aku dah banyak menangis.Aku berkorban waktu aku buat kamikaze tu.Aku berpindah dari daerah kenangan aku ke daerah yang asing,berkenalan dengan kawan2 yang baru,menjadi penghuni hostel puteri yang penuh cabaran,jauh dari mak ayah...semuanya pahit tapi akhirnya,yang pahit tu bertukar menjadi manis dan tak mungkin aku lupakan sampai bila2..




langit biru yang cantik


nampak tak kabut dekat sebelah kanan tu? yang tu hujan..dkat kawasan kg tercinta aku kot...^_^


sampai bila2 aku takkan lupakan impian aku..nak bina rumah tepi sawah...


itulah aku..tengok bayang2 pun jadi ja lah..

Aku tak pasti yang aku akan buat lagi ka dak kamikaze tu.Biarlah masa yang menentukan...

p/s : kamikaze best...2 3 lepas,aku ada mimpi pasai 'instructor' taekwondo aku masa f.1-f.3...aku rindu taekwondo kot...=_="

Isnin, 5 November 2012

Kamikaze


~ memori lama ~

Apa la nak jadi dengan imantizz ya? dah la biar blog terbiar macam anak kucing kena tinggal dengan mak,selekeh ya amat...=_=..lepas tu terus update blog dgn 'kamikaze'...

Apapun,sekarang imantizz dalam mood 'kamikaze'.Hgpa tau dak apa tu 'kamikaze'? Kamikaze tu maknanya 'berani mati' tapi imantizz ambik yg 'berani' tu ja.'mati' tu kerja Allah...^_^...

Dah lama imantizz tak buat benda yang 'sedarah sedaging' dengan kamikaze nie.Moga2 semuanya selamat dan aman bahagia.Amin!!!

p/s : Jodoh,rezeki,ajal maut,pertemuan..semua Allah tentukan tapi,kita sebagai hamba wajib berusaha..^_^

Sabtu, 20 Oktober 2012

1st Giveaway by me

Assalamualaikum semua..


klik banner untuk join

Sebenarnya imantizz tak tahu nak buat apa bila 'online'...nak update blog,tak ada benda best yg nak di'mengarut'kan.Last sekali,tengok ada GA,join ja lah...^_^...Mana tau,boleh dapat kawan2 baru kan?

GA nie dibuat oleh seorang blogger bakal lawyer...lawyer tu...emm,baru 19 tahun.Kiranya muda dari imantizz setahun...* hai adik! ^_^

Sapa2 yg rajin,dah tak tahu buat apa,join lah ya? Kita sama2 meriahkan GA dia...

Itu saja..

p/s : 'mood' raya haji semakin menghampiri...^_^

Rabu, 17 Oktober 2012

Menjemput Bidadari-Epicentrum


rasa nak tumbuk2 ja en.truper tu bila dia cakap 'Menjemput Bidadari' buat dia ngantuk...belasah baru tau kot...^_^



Menjemput Bidadari

imantizz dah try cari mtv Menjemput Bidadari tapi bila cari dekat Youtube,imantizz jumpa yg nie ja...dan sewaktu dengannya..

best dengar lagu nie..serius tak jemu langsung...imantizz jumpa lagu nie dalam Versus karya Hlovate..

p/s : Ya Allah,moga aku dan muslimah2 lain adalah 'bidadari' itu...
buat en.truper,cik imantizz tak tumbuk lah...may Allah bless u...^_^


Selasa, 16 Oktober 2012

1st Giveaway by Wani Izzati

Assalamualaikum semua..


klik banner untuk join GA nie

imantizz dengan penuh kerajinan jalan2 malam nie..alhamdulillah,line internet agak laju..^_^..imantizz terjumpa GA yg dibuat oleh Wani Izzati nie.Dia tua setahun dari imantizz ja..kira pangkat 'kakak' lah nie..hehehe..hadiah2 GA mnarik jugak tapi yg paling utama imantizz join nie sebab imantizz nk tambahkan kawan..nak eratkan silaturrahim..

nak tengok hadiah dia tak?


cute2 ja...hehehe..ehem,buat pemilik GA,imantizz dah follow blog awak..angka giliran,248..^_^..imantizz boleh follow blog ja..imantizz tak leh nak like fb page sebab imantizz tak ada fb..sori ya? ^_^

btw,sapa yg ziarah blog imantizz nie,kalau kelapangan,join lah ya? tarikh tutup 26 Oktober nie..sempat lagi..^_^..kita boleh sama tambahkan kawan..

p/s : cik Edo,join lah ya?

Sabtu, 13 Oktober 2012

Cinta...perasaan yang pelik kan?


tanah kenangan imantizz

Err...cinta tu perasaan yang pelik kan? Bila kita inginkannya,perasaan tu langsung tak ada.Sampai kita kena paksa diri untuk cari.Tapi,bila kita langsung tak terfikir,perasaan tu akan segera menganggu kita.Malah,macam ada tali yang ikatannya teramat kuat.Cinta tu...memang anugerah yang kita langsung tak terduga kan?

Tapi,tak ada hukum dekat dunia nie yang kata orang yang kita suka mesti sukakan kita balik.Dan bila hasrat hati kita ditolak,kita patut redha sambil tu fikir positif,'Allah nak bagi aku seseorang yang lebih baik dri si dia'.
Ditolak dan menolak.Dua benda yang berbeza dari perbuatan atau sebutan tapi hasratnya tetap sama,iaitu cinta.Cinta nie banyak makna,banyak pengertian...

Semua tu pengalaman imantizz.Betul kata orang,pengalaman memang mendewasakan kita,mengajar kita jadi lebih matang.Mengajar kita betapa indahnya hidup selepas terluka.Betapa indahnya hidup yang mulanya kita menangis bagai nak luruh jantung,sekarang kita mampu tersenyum ceria menjalani hidup yang mendapat.

Segalanya indah walaupun cinta tu perasaan yang pelik.Apa yang Allah rencanakan memang cantik.Lengkap,teratur..Allah memang pemilik cinta yang abadi..

p/s : terpengaruh dengan cik Edo rasanya,imantizz asyik dengar 'Menjemput Bidadari' setiap masa.Love indie + nasyid..^_^

Selasa, 9 Oktober 2012

# Indah Tanpa Kata 10 #


bila tengok gambar nie,terus aku teringatkan pertanyaan seorang kakak yang bagi aku amat prihatin dengan aku sebagai adik.Kakak tu bakal bernikah dengan bakal zaujnya hujung tahun nie...

" bila nak nikah?"

tersentap jugak bila disoal macam tu tapi,aku buat 'cool' ja..tenang..

jawapan yang aku bagi dekat kakak tu,biarlah menjadi rahsia aku,kakak tu dan Allah...

Emm,Kami Berdating...Best!

Assalamualaikum semua! Harap semua sihat.Penat imantizz hari nie...keja banyak yg kna uruskan.Kena uruskan bayaran BB,pos segala dokumen ke Tanjung Malim,penat kot...huhuhuhu.Cuaca dekat Sungai Petani sekarang pulak tak menentu kot.Semalam hujan,tapi hari nie ok kot...hehehe..

Btw,imantizz nak cerita pasai dating 2 hari lepas.Tak basi lagi kan? hehehehe...


 bila tengok gambar nie,dapat agak tak sapa yang dating dengan imantizz?

Nak tau sapa dating dengan imantizz? Shh...biarlah rahsia..hehehehe.Yang pasti bukan lelaki.Dating dengan 'mahram'...^_^.Sebenarnya,dating kami berdua bersebab.Dating kami sebab kami nak serbu PC Expo.Nak cari barang2 untuk laptop.Bila nak berdating tu,memang rancang macam2 kot.Nak pakai baju apa,nak tengok movie apa,nak makan apa.Segala2nya dirancang dan alhamdulillah,90 % ikut perancangan.Yang lain2,kiranya perancangan yang tergendala tu,kami tolak tepi.Tak sempat.Kami nie kalau keluar memang macam nak habiskan sehari.Nak buat aktiviti dari selepas Subuh,sampai lepas Isyak.Macam2 yang terlintas dekat kepala otak.Tapi,kami cepat2 sedar dan kembali ke alam nyata..hehehe.

Ok,kami mulakan dating kami dengan sampai di Village Mall a.k.a VM,salah satu tempat membeli belah dekat SP nie.Bagi imantizz dan 'dating partner',Cik Edo,VM bukan tempat kesukaan kami sebab VM tak ada kedai buku yang boleh kami jadikan tempat 'wajib singgah'.Tapi tak dinafikan VM adalah tempat tumpuan mana2 pameran ataupun 'road tour' apa2 saja.Mungkin sebab tempat dia luas dan cantik.

Balik pada cita dating kami,kami sampai di VM dalam pukul 11.00 pagi dengan kereta.Dulu,ayah yang hantar tapi sekarang,naik kereta sendiri.Anggap diri sendiri dah besar..hehehehe.Pinjam kereta m.lang..bukan apa,dah ada lesen,pi sendiri la.Tak payah susahkan orang lain.Salah satu perancangan kami iaitu berjanji pakai baju kurung berjaya.Cik Edo pakai baju kurung warna oren + putih,imantizz pakai baju kurung kuning air + coklat muda.Tapi,kami tak ambik gambar berdua pun..tak terfikir pun nak bergambar segala bagai.Mungkin kami tak suka ambik gambar sendiri kot..^_^

Sampai saja di VM,kami terus terjah panggung wayang.Dah jadi macam wajib plak...=_=..Mulanya nak tengok cita Hantu Kapcai,tapi tak ada dalam jadual.Yang ada pun,cita Ngorat..huhuhuhu...tak jadi nak tengok Izzue Islam..huhuhuhu..kenal Izzue Islam? Tak kenal? Tanya pak cik Goggle...hehehehe.Last sekali,kami tengok cita Hotel Transylvania...betul ka aku eja nie? Best jugak..^_^




Tutti Fruitti...Cik Edo belanja..arigato! ^_^

Lepas beli tiket wayang,kami serbu Tutti Fruitti.Dah la imantizz tak sarapan,tak pasai2 ais krim jadi pengganti nasi goreng.Jangan ditiru aksi ini di rumah...hehehehe

Lepas singgah di Tutti,kami terus jalan2 dekat PC Expo,dan cari barang yang kami nak beli.Cik Edo beli banyak benda jugak.Dia beli dakwat printer dan apa lagi ntah...imantizz rembat Cik tikus warna biru muda dan 'keyboard skin protecter'..mak dok berleter,keyboard laptop tak ada pelindung...takut habuk masuk..mak prihatin tu...hehehe..Lepas pusing2 PC Expo,kami masuk Pizza Hut,macam yang dirancangkan jugak.Tapi,tak ada tempat kot waktu mula2 masuk tu.Kami masuk,keluar dalam 2 3 kali.Sampai orang2 yang makan dalam PH tu tengok kami la..malu,huhuhuhu..lepas ronda 2 3 kali,baru kami dapat yang sepadan dan ada privasi...hehehe


yang pakai baju kurung corak batik tu la imantizz..^_^

Cik Edo mengidam nak makan...=_="


pizza imantizz...nice!

gambar dari blog Cik Edo


imantizz pilih masala supreme..tapi tak semacam yg ada dalam gambr...huhuhuhu

Tapi,buat pertama kali,imantizz rasa nie la dating paling best dengan Cik Edo.Kami asyik makan,bercerita macam2...dan yang paling best sekali,makanan yang kami pesan licin..tak ada yang terbuang langsung.Selalunya makanan mesti terbuang bila dating ataupun keluar dgn kawan2 lain..



Cik Edo_imantizz


Buat my dating partner,Cik Edo,

Terima kasih,best sangat2 keluar dating dengan hg..,kongsi,bersembang2 dgn hg,bergelak dgn hg..nanti kita keluar lagi..kita selesaikan 'perancangan' yang tak terlaksana lagi..emm,lepas nie kita pi Amanjaya Mall plak..hehehehe...ronda2 kedai buku..n aku belanja hg makan pulak..^_^..love u until Jannah..

p/s : serius,bila sampai umah ja,kepala aku pening..penat drive kot..tapi,it's nice! sweet momento...hahaha

Ahad, 7 Oktober 2012

Rabu, 3 Oktober 2012

# Indah Tanpa Kata 9 #
















masing2 sedang mengejar cita2..aku? aku bakal mengejar cita2 macam depa..

p/s : rindu dekat adik dgn abg...

Rabu, 26 September 2012

Kau Yang Selalu Ada


Ya,awak,en.truper...awak selalu ada dengan saya.Saya,cik imantizz,kawan awak,teman rapat awak,adik awak,bakal 'pengacau hidup' awak,seseorang yg awak perlukan bila awak ada masalah,teman bergurau awak..ya,saya la tu..saya la semua tu..

Dari kecik lagi..ehem,dari saya masih di bangku sekolah lagi sampai saya di pra-bangku alam pekerjaan sekarang,saya kenal awak...masih kenal awak,masih mem'buli' awak saban hari,masih memberitahu awak segala2nya tentang kehidupan saya yang bukannya seindah pelangi pada awak..dan awak akan tetap mendengar dengan tabah,sabar,cekal,tenang,malah sanggup menadah telinga awak mendengar bebelan saya.

Sekarang,awak dah besar.Ok,saya silap,awak dah dewasa.Dah boleh kahwin kot...hahahaha....Awak dah besar.Besar sikit dari saya yang muda 11 bulan ja dari awak.Tapi,pada saya,awak tetap budak kecik lagi yg saya boleh nasihat macam2 walaupun awak abang saya..yes,awak abang saya..abang yg bakal jadi mahram saya bila kita berdua jejakkan ke Tanah Suci nanti..amin..bukan abang yg selalu tarik telinga saya sekarang nie..faham ya? cepat2 la masuk meminang saya ya?

Selamat Hari Lahir ke-21

25 September 1991

Sekejap ja rasa...dah besar orang tu...en,truper,awak la 'orang' tu.Awak dah besar,jadi awak jadi lah abang yg baik untuk adik2 awak dan jaga mak ayah.Berusahalah untuk jadi hamba Allah yang soleh ya? Saya hanya mampu doakan dari jauh ja sebab saya duduk jauh dari awak...^_^.Moga awak panjang umur,murah rezeki,murah senyuman dan murah dengan apa-apa yg positif.Saya harap awak dapat capai cita2 awak tu,dapat genggam diploma pastu ijazah pulak..insya-Allah..pastu master,Ph.D,pastu...????

Harap awak,orang yg saya sayang akan berjaya...



Ku renung bintang di langit
Terus bersinar
Berkelip bagai degup jantungku
Masih ada

Ku ukir namamu kasih
Di lubuk hatiku
Kerna cintaku ini
Untukmu selamanya

Nafas yang tercipta
Ataupun terbuka
Kasihmu ku ada
Mengenal erti cinta

Ku tulis coretan ini
Dalam kerinduan
Buat dirimu yang selalu ada
Di ingatan

Diriku ada untuk seketika
Cinta ini takkan pernah
Ada yang lain
Dirimu ada untuk selamanya
Ku akui di hatiku
Kau yang selalu ada
oh..oh..oh..

Ku renung bintang di langit
Terus bersinar

Kau yang selalu ada...


hadiah buat birthday boy..nie sample ja...hehehe



Aiman yang punya lagu nie..kalau nak dengar,tanya p.cik Google...^_^...lagu best..bukan ayat jiwang yg imantizz karang..hehehe..

p/s : tengah dengar lagu kau yang selalu ada...sambil tahan sejuk sebab angin lepas hujan masuk dalam umah..dah 2 hari hujan kot...huhuhu

Segmen : Tambah Follower by Khairunnisa

Assalamualaikum..


klik ja banner nie kalau nak join..^_^

Macam biasa,imantizz jumpa segmen nie dekat blog adik Uni..silent reader la katakan...hahaha..tampaq pala guna rotan mak katuk cicak baghu tau kot..( ayat kampung imantizz )..^_^

Bila imantizz dok mengendap2 blog tuan punya segmen nie,terkejut jugak.Ok,adik Khairunnisa nie baru 12 tahun.Blog dia...fuh,comel gila..kalah blog kak imantizz,dik Khairunnisa..akak nie budak baru...tak pakar la bab2 IT nie..adik Uni terrer..( Uni,aku doakan hg jadi pakar IT...)

Tujuan imantizz join segmen nie cuma 1,nak tambahkan kenalan dan eratkan hubungan silaturrahim walaupun hadiahnya sangat menarik...t-shirt muslimah tu..my favourito...hehehe.Jumlah follower a.k.a sahabat,89 orang..alhamdulillah,ok la tu..jumlah yg diidamkan? Tak pernah terfikir pun..hehehe...

Itu saja...

p/s : rindu dekat org tu...adik Uni...0_0"




Rabu, 19 September 2012

# Indah Tanpa Kata 8 #


Renung2 kan lah wahai Adam semua...^_^ terutama sekali buat en.pemilik hati

p/s : ada org tu nk makan masak lemak telur....gurau ja..hehehehe

Selasa, 18 September 2012

Aiman Aziz's Giveaway 2012


klik banner untuk join

Jom la kita semua sertai GA yang Aiman Aziz buat nie..banyak hadiah menarik tau? Macam2 ada.Kalau hgpa semua nak tau apa hadiahnya,singgah la dekat blog Aiman Aziz nie.Comel ja nama dia..hehehe..imantizz join pun sebab nak tambah kenalan,menang ke tak tu lain cita..hehehe

Emm,salah satu syarat nak join GA nie,kita kena bagi komen tentang blog penganjur..bagi imantizz,blog nie simple dan sesuai lah dgn empunya blog..tuan blog kan lelaki..hehehe.Blog tak serabut dan tak banyak 'widget' kot.Senang ja nak ziarah.Cuma,bagi imantizz lah kan,blog nie kena ubahsuai sikit,dan lagi bagus kalau Aiman Aziz nie tunjukkan identiti dia melalui blog,mesti orang nak tau Aiman Aziz nie macam mana bila buka blog dia...hehehe.

Itu saja.


Isnin, 17 September 2012

Segmen Follow Follow By Amy Fendi

Assalamualaikum


klik banner untuk join

Waktu blogwalking tadi,imantizz terjumpa satu segmen nie..adik Amy Fendi yg buat.Comel adik nie..baru 13 tahun..^_^.Simple ja segmen nie.Bagitau ja apa pengalaman yang tak boleh dilupakan dan kalau terpilih,pemenang akan dapat kursor ataupun header tapi sebelum tu,hgpa kena bagitau hgpa nak kursor atau header.Segmen nie akan berakhir 30/9/2012.Cepat2 lah join ya?

imantizz nak join..hehehe...emm,pengalaman yang boleh dilupakan ya??? Apa ya??? Haa,pengalaman yang imantizz tak boleh lupa,pertama kali menjejakkan kaki ke bumi Terengganu dan sampai ke Masjid Tengku Zaharah...


Masjid Terapung Tengku Zaharah..

Cantik masjid nie.Bila masuk ja,terus hati jadi tenang,tak terkata apa kot.Harap boleh sampai lagi dekat masjid nie.Dulu pi sebab rombongan sekolah,harap lepas nie pi utk 'honeymoon' plak..hehehe..Amin!!!
imantizz nak kursor sebab susah nak dapat kursor nama sendiri..malas nak reka..hehehehe.

Itu saja..

p/s : best malam nie...bila 'online' laju ja..macam dekat rumah sendiri.Tapi dekat rumah lagi best sebab boleh guling2 atas katil.Rindu dekat katil dan nanai gegirl....=_="

Ahad, 16 September 2012

Sayang Awak Banyak2...^_^


Pertama kali melihatnya dalam sekeping kertas hasil imbasan doktor,aku rasa teruja sangat2.Waktu itu aku baru melangkahkan kaki ke alam sekolah menengah,baru beberapa bulan sahaja aku bergelar seorang pelajar tingkatan 1.Ibunya memberiku kertas tersebut.

" Nie la gambar adik dalam perut mak su." 

Aku tergamam melihat imej yang terpapar.Hitam putih dan aku sendiri bingung untuk memikirkannya.Apakah ini????

" Mak su jumpa doktor tadi.Terus 'scan' adik dekat dalam perut.

Aku mengangguk,tanda faham.Belum sempat aku membuka suara,ibunya menunjukkan perutnya yang kian membesar padaku.

" Adik tendang la.Mesti dia tau kita bersembang pasai dia.."

Aku teruja.Adik yang dalam perut boleh dengar kami bersembang ka??

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Akhirnya,tanggal 17 Jun 2005,lahirlah si comel berkulit putih dan bermuka bulat.Rambutnya sedikit keperangan dan anak matanya coklat cair.Comel sekali.Namanya Nur Maisarah Najwa.Teruja aku dengan kelahirannya.Walaupun hanya sepupu,tapi aku menganggapnya seperti adik kandungku sendiri.

Dan semasa dia baru berusia 100 hari,atas masalah keluarga yang teramat serius,si kecil ini menjadi penghuni rumahku selama 2 tahun.Dan ketika ini lah aku baru memahami bagaimana ingin menjaga seorang bayi.Aku dapat merasai bagaimana susahnya apabila aku perlu berjaga pada pukul 3 4 pagi untuk membancuh susu,menukar lampin,memujuknya jika menangis,membawanya ke klinik untuk suntikan imunisasi.Penat rasanya tapi bila difikirkan kembali,semua ini adalah pengalaman berharga buatku.Dan ini juga pengalaman yang amat getir buatku dan keluarga apabila terpaksa berdepan dengan masalah yang langsung tak pernah kami bayangkan.Ibu bapaku terpaksa menahan rasa gementar apabila si kecil ini demam dan mengalami kancing gigi.Ini kali pertama ibuku menghadapinya kerana kami empat beradik tak pernah mengalaminya jika demam.

Tapi itu kisah dulu,kisah enam tahun lepas.Si kecil itu kian membesar dan kini telah kembali kepada ibu dan ayahnya.



Nur Maisarah Najwa...masa nie umur 2 tahun lebih..

Dia dah besar sekarang.dah masuk darjah 1.Rasa sekejap ja..maknanya aku pun dah boleh kahwin la meningkat remaja la...=_="....tapi tak apa,umur meingkat,pengalaman pun meningkat,kenangan pun makin banyak...hehehehe

Buat pemilik nama Nur Maisarah Najwa,may Allah bless u...jangan nakal2,dengar cakap tok,t.wan,ayah...belajar elok2..jangan ganas2 sangat..takut dia jadi macam aku dulu,ganas... hahahaha.

Itu saja.Melalut di pagi hari dengan keadaan  langit yang langsung tak nampak + awan kelabu hitam + nak hujan + matahari pun macam malu2 ja nak tunjuk diri...hehehe

p/s : bila Sarah hadir dalam hidup keluarga aku,rezeki mencurah2 kot...kalau tak percaya,try jaga bby sorang...hehehe

Jumaat, 14 September 2012

Pencarian Kami..




layakkah aku memiliknya????

semalam imantizz ada ber'YM dengan Cik Uni..sambil2 tu imantizz sempat jalan2 dekat laman web Sony.Memang dah 'set' niat dalam kepala yg nak cari sesuatu yg lebih kurang macam di atas tu.Alhamdulillah,jumpa jugak akhirnya..imantizz ajak Cik Uni beli mp3 player nie.Serius..berkenan sangat benda nie.Tak sampai 200 hinggit..kira ok la dengan jenamanya....Sony tu.....hehehehe...bukan tak mau beli yg biasa2 tapi kalau boleh imantizz nak cari benda yg tahan lama.Lagipun saiz dia comel kot.Tak payah usung Cik Bubble Bee dah.Cik Bubble kami berdua tu lebar sangat..hehehe..

Bila imantizz cari dalam laman web Sony pasai si kecik comel nie,baru imantizz tau yg mp3 player nie ada 2 jenis.Yg gambar atas tu memori dia 2gb.Ada yg 1 lagi 4gb.Cadang nak beli yg 2gb nie ja..murah sikit..hehehe.Mulanya ingat harga dia dekat RM 300.Klau RM 300,memang tak pandang dah...mahal kot..huhuhu.Tapi Sony punya kedai dekat SP tak ada.Ada dekat Alor Setar ja.Kalau tak silap,dekat Jalan Pegawai kot.Lagi 1 dekat Kulim.

imantizz hrap sangat yg imantizz boleh beli 1 benda nie.Sekrang dah keja.Kalu sambung studi nanti,dah tak boleh beli benda macam2 nie.Mesti duit khas untuk benda lain.Doakn imantizz dgn Cik Uni dapat beli benda nie ya?? Amin!!

p/s : macam mana nak pujuk ayah pi A.Setar ya??? Takut sesat ja nie...

Rabu, 12 September 2012

Jauh....best ka???


(entri ini mengandungi kata ganti nama 'aku')

Aku tau kenapa,akhir2 nie aku terfikir ja yg aku tak mau duduk jauh dari mak..adakah tahap 'kemanjaan'aku makin melampau?? 

Semalam,aku mesej dgn adik Uni,kami berdua ada la isi 'something' yg berkaitan dgn keja dan secara tetiba,dia sebut pasai keja dekat Johor.Aku jadi cuak sangat2..tak tau kenapa.Padahal selama nie aku la org yg paling beriya-iya nak duduk jauh,nak merasa hidup dekat tempat org.Pening kepala aku.Adakah aku makin masuk fasa " remaja ke pra-dewasa" dan takut tinggalkan mak?

 Emm,Johor...'not bad' kot.

Negeri yg berada di selatan tanah air dan masih dalam semenanjung Malaysia.Tambah2 sekarang ada Legoland..( yg nie adik Uni suka ).Banyak tempat menarik...

Kalau ada rezeki dapat duduk sana,bila balik kg,boleh naik keretapi time balik kg.Best kot! hahaha.Keretapi sejuk,ruang selesa..( ok,yg nie 'part' dah mula berangan..=_=" )

Rezeki,hidup mati,di tangan Tuhan.Keja mana2 pun tak apa lah.Janji keja.Dapat rezeki yg halal,boleh tolong mak ayah,jaga adik.Dan yg paling penting,pakaian waktu keja tu WAJIB menutup aurat..Betul tak adik Uni? Hehehe..

p/s : moga2 kami berdua dapat la 'tawaran' tu...Amin!!!!
kalau dapt u,kena buat istikharah 7 malam berturut kot...huhuhuhu

paling jauh nak duduk dgn pemilik hati nanti dekat Labuan...dan nak berjiran dgn kawan baik sendiri...hehehe

Isnin, 10 September 2012

Contest Segmen Warna Kegemaranku

Assalamualaikum..

klik banner di atas untk join..

Dah 2 hari imantizz tak 'online'..sibuk dgn hal2 peribadi..^_^.Bila 'online' ja,terus tengok segmen yg adik Uni join.Simple ja dan trus hati nie tertarik nak join jugak..hehehe..

Tentang warna kegemaran...sebenarnya imantizz suka warna pink..lembut kot tapi kadang ja pakai baju warna pink.Tak fanatik sangat la...setakat tempek dekat blog ja..hehehe.

gambar nie ja yg imantizz pakai baju warna pink..pink-merah..adik Uni pakai warna hitam merah..^_^

Itu saja..hehehe...

Khamis, 6 September 2012

Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part 3


klik SINI untuk join!!!!

tarikh tutup 10/9/2012

Assalamualaikum!!! Tengah blogwalking tadi,imantizz terjumpa segmen di buat Miss Z.Emm,imantizz blogger dari Kedah.Budak baru..huhuhu...pengikut blog terbaru,68 org sahabat..hehehehe.Salam ukhuwah,moga dapat berkenalan,dan kita dapat eratkan hubungan silaturrahim..^_^

Rabu, 5 September 2012

Mak,rindu....

Assalamualaikum...

( perhatian..entri nie menggunakan kata ganti diri 'aku'. )

Hari nie tercatat dalam sejarah terbaru aku sebagai anak mak yang lahir selepas abang dan kakak aku terpaksa berdepan dengan demam yang berlarutan selama 4 hari.4 hari kot....huhuhuhu...Salah aku,dgn badan panas terus mandi.,( ayah dok memanggil ja nak hantaq pi umah m.lang..gila tak kalut ).Mungkin ayah dok panggil ja sebab ayah aku hantaq dekat 'bus stop' Guaq Cempedak.Ikhlas di hati,aku lebih selesa naik bas ( bergantung pada masa dan keadaan ).Dalam bas aku boleh tengok gelagat orang.Macam2 hal kot.Tapi aku cuma 'perati' ja sebab aku bukanlah jenis yang ramah tamah segala bagai,meringankan mulut bertanya kepada sesiapa sahaja yang aku jumpa.Aku lebih suka memandang luar tingkap dengan 'earphone' disumbat di telinga.( layan nasyid..^_^ )Setakat aku melebarkan senyuman mahalku,mungkin boleh.( ok,yg nie aku dah melalut keluar daripada tajuk )

Haa,dalam rasa lenguh2 badan,hidung tersumbat macam nie,kepala berat,kerongkong perit dek batuk dan badan yang siang ok,malam membahang,aku jadi rindu pada mak.Rasa nak balik umah ja.Semalam aku bagitau dekat adik Uni suruh ambik aku,hantaq aku balik umah,dia dok melalut nak suruh 'pilot' ambik..last sekali dia cakap 'pilot' cuti,dan balik sendiri.Kejam hg,adik Uni tapi tak apa,aku tetap sayang dekat hg..hehehe

Makin rindu pulak dekat mak.Aku boleh bayangkan kalau aku ada dekat umah waktu badan lemah macam nie,baring depan tv dgn selimut tebal.Best kot...hahahaha.Pernah kot sekali aku demam sampai mak kena hantar ubat masuk bilik.Yang tu manja terlebih tapi serius,kalau aku demam,akan akan sakit lain yang bakal ikut..mungkin mak risau..huhuhu.

Kalau ikutkan hati,aku boleh balik umah.Bagi ja pilihan yg mana 1,balik naik bas ( kena singgah Parksons beli sweater dulu la jawabnya ) ataupun bagitau ayah ambik aku ( 'highway' kan ada.Tol Sg Petani Selatan-Tol Gurun ja.Touch N Go baru RM 4.40 rasanya.Minyak keta RM 20 pun tak abis..) Tapi,aku dah besar,aku kena sesuaikan diri sakit dekat tempat lain selain umah aku.Sudah2 la jadi ank manja.Kena paksa diri ,paksa hati jadi anak mak yg kuat..

Aku anak mak ayah,WAJIB kena jadi kuat.Aku buah hati Pemilik Hati,MESTI la kena tahan,lawan sakit.Takkan nak angkat bendera putih awal2..tak patut2..^_^.Aku kakak pada adik aku,memang patut tak boleh lemah semangat.Aku kawan adik Uni,tentu lah fizikal dgn mental mau 'tough'...Allah sayang lebih.Sakit nie ujian buat kita dan penghapus dosa2 kecil..


'muka seduit'

**kalau demam tak kebah pada hari ke-6,aku ucap selamat tinggal ja lah dekat SP.Aku nak balik umah...hahahaha**

p/s : # lupa nak bagitau mak masa naik bas hari tu yg dalam stor simpan motor ada 2 ekor anak kucing. Mama kucing angkut masuk dalam stor..hehehehe.Comel2 kot...geram,tapi takut nak pegang...
       # Hidung masih tersumbat walaupun m.lang dah bagi ubat...huhuhu.
       

Nak Hadiah ?